Săptămâna trecută, când v-am prezentat delicioasa
rețetă de ciuperci umplute, v-am spus că eu nu arunc niciodată codițele
îndepărtate de la acestea pentru că pot fi folosite la un alt tip de mâncare.
Astăzi vă voi prezenta o rețetă de tocăniță (picantă) de porc cu legume pe care am descoperit-o în urmă cu 3-4 luni pe internet și am modificat-o după gustul meu. Am pus cuvântul “picantă” în paranteză pentru că este posibil ca unele persoane să nu agreeze acest gen de mâncăruri. Ei, bine... se poate prepara și fără astfel de condimente.
Astăzi vă voi prezenta o rețetă de tocăniță (picantă) de porc cu legume pe care am descoperit-o în urmă cu 3-4 luni pe internet și am modificat-o după gustul meu. Am pus cuvântul “picantă” în paranteză pentru că este posibil ca unele persoane să nu agreeze acest gen de mâncăruri. Ei, bine... se poate prepara și fără astfel de condimente.
Pentru
că tocănița mea de porc se potrivește foarte bine cu tradiționala mămăligă, vă
voi prezenta un mod simplu de preparare și pentru aceasta, mai ales pentru cei
care nu au mai preparat acest fel de mâncare niciodată.
Rețeta
de vineri: Tocăniță (picantă) de porc cu legume și mămăligă
Ingrediente necesare pentru tocăniță:
1 kilogram – pulpă de porc – preț aproximativ 18
lei
2-3 cepe mari – preț aproximativ 1 leu
8-10 căței de usturoi – preț aproximativ 1 leu
6-8 roșii proaspete sau un borcan de bulion
sau suc de roșii – preț aproximativ 5 lei
2 ardei kapia verzi (nu foarte mari) – preț
aproximativ 2 lei
2 ardei kapia roșii (nu foarte mari) – preț
aproximativ 2 lei
1 ardei gras galben – preț aproximativ 1,5 lei
500 de grame de ciuperci champignon (sau codițele
rămase de la rețeta de ciuperci umplute) – preț aproximativ 5 lei
2 ardei iuți roșii – preț aprioximativ 1 leu
Apă
Foi de dafin
Piper măcinat
Sare
O legătură de pătrunjel – preț aproximativ 1 leu
Ingrediente necesare pentru mămăligă:
mălai – preț aproximativ 4 lei
apă
sare
unt (așa e moda mai nou, dar nu e obligatoriu) –
preț aproximativ 2 lei
În
prima fază, vom spăla foarte bine toate legumele și vom începe să le tocăm. Vom
începe cu roșiile care vor fi tocate cubulețe cu latura de aproximativ 7-8
milimetri, vom continua cu ceapa care se va toca mărunt, urmează ardeii kapia,
ardeiul gras, ardeii iuți și ciupercile care vor fi tocate cubulețe (dacă am
păstrat codițele de la ciuperci de la rețeta de ciuperci umplute, le vom putea
folosi cel târziu după 2 zile) (Ardeii și ciupercile se pot pune într-un
recipient comun deoarece le vom adăuga pe foc în același timp). Durează, ce-i
drept, mai bine de 30 de minute să tocăm toate aceste legume, dar gustul va fi
mult mai bun decât dacă am folosi robotul de bucătărie (cel puțin așa spune
prietenul meu).
După
ce am terminat de tocat legumele, vom spăla bine carnea, o vom tranșa și pe
aceasta în cubulețe de 2-2,5 centimetri și ulterior vom adăuga cubulețele de
carne împreună cu 1 frunzuliță de dafin (maxim două) în ulei încins pentru a se
prăji. În această etapă, flacăra aragazului nu va fi foarte puternică pentru că
dorim să se pătrundă bine cubulețele de carne. Cât timp se prăjește carnea
(aproximativ 20-25 de minute), vom curăța usturoiul și îl vom zdrobi și vom
toca pătrunjelul, dar nu vom uita să mai amestecăm din când în când cu o
lingură de lemn în cratiță pentru a preveni lipirea cărnii de fundul acesteia.
Când
carnea este aproape prăjită (după 20-25 de minute), vom adăuga cepele tocate
pentru a se căli împreună cu friptura. Vom avea grijă să amestecăm în cratiță
pentru a ne asigura că și ceapa se prăjește uniform. Această etapă ar trebui să
dureze aproximativ 5 minute. Când va fi gata, ceapa va avea o culoare ușor
aurie. În acel moment, vom scurge cea mai mare parte din uleiul folosit la
prăjeală și vom adăuga peste friptură roșiile tăiate cubulețe (sau bulion, suc
de roșii, pastă de tomate în funcție de ce avem la îndemână.) În această etapă,
vom regla focul aragazului mai puternic. După ce așteptăm aproximativ 2 minute,
vom adăuga și usturoiul zdrobit. După alte 2 minute, vom completa cu apă sau
suc de roșii, atât cât este necesar, în funcție de cât lichid a fost eliberat
din roșii. Vom adăuga o lingură de sare, și vom lăsa compoziția să fiarbă. După
alte 5-10 minute, vom adăuga cubulețele de ardei (kapia, gras și iute) împreună
cu cubulețele de ciuperci.
După
adăugarea cubulețelor de ardei și ciuperci, vom lăsa compoziția să fiarbă la
foc puternic până când se va evapora apa în exces și va rămâne doar un sos de
legume delicios. Între timp, putem să începem prepararea mămăligii.
Eu
nu am reușit niciodată să prepar mămăliga așa cum o prepară mamaie, dar am
găsit o metodă accesibilă și generației noastre. Adaug într-un tuci o cană
plină de mălai și un praf de sare, iar peste acestea voi adăuga 3 căni și
jumătate de apă (aceasta este proporția pentru 2-3 persoane). Voi adăuga tuciul
cu apă și mălai la foc mediu și voi amesteca constant în el pentru a preveni
lipirea mămăligii. În 15-20 de minute, după ce o parte din apă se va evapora,
iar alta va fi asimilată de mălai, vom obține mămăliga mult visată la care
putem adăuga și un cubuleț de unt.
Cam
în același timp cu mămăliga, ar trebui să fie gata și tocănița. Înainte de a
opri focul, o vom gusta și vom adăuga ce mai considerăm necesar (piper, ardei
iute, sare etc.), vom amesteca bine pentru a se omogeniza, după care vom opri
focul și vom adăuga pătrunjelul tocat.
Cam
asta e tot... sper să vă placă și vouă! Poftă bună!
Pentru
că... fetele se relaxează cu stil!
Vă aștept și pe facebook!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu