vineri, 2 mai 2014

Rețeta de vineri - Ciuperci umplute

      Când eram mică, nu o înţelegeam pe maică-mea când se frământa la gândul „Ce voi mai găti azi?” De când locuiesc singură, mi-a invadat şi mie gândurile, această întrebare. Recunosc, nu îmi place să gătesc, dar îmi place să mânânc. Aşa că am început să „fur” reţete de la oamenii de lângă mine, doar reţete bune, desigur (după gustul meu) şi să le experimentez. M-am gândit că poate şi voi vă confruntaţi cu acea „minunată” întrebare, astfel, am hotărât să lansez o rubrică săptămânală (vinerea) intitulată „Reţeta de vineri”, unde se vor găsi reţete uşor de preparat (doar sunt făcute de mine) şi delicioase. La această rubrică voi colabora cu prietenul meu, din simplul motiv că el găteşte mai bine decât mine şi îi şi place (norocul meu). Deci, dacă se vor găsi reţete mai complicate, să ştiţi cine le-a gătit. 
      Prima reţetă, ce va inaugura rubrica, este preluată de la viitoarea mamă soacră (ea găteşte super şi nu o linguşesc) şi se numeşte „Ciuperci umplute”. Am ales reţeta aceasta pentru că este rapidă, economă (3 ingrediente) şi foarte gustoasă. Vă las reţeta mai jos!

      Reţeta de vineri: „Ciuperci umplute”

Ingrediente necesare:
1 kilogram de ciuperci champignon de mărime medie (preț aproximativ – 10 lei)
200 grame – șuncă Praga sau mușchi țărănesc (preț aproximativ – 6 lei)
200 grame – cașcaval (preț aproximativ – 6 lei)

      În prima etapă, vom rupe codițele ciupercilor și le vom curăța cu un cuțit scurt de pielița de deasupra și de partea neagră din interior (Unii bucătari consideră că și acele părți sunt comestibile, dar în opinia mea, arată inestetic și nu pot fi spălate foarte bine.). Eu nu arunc codițele de la ciuperci. Le putem folosi în ziua următoare la o altă rețetă delicioasă. După ce le-am curățat, vom spăla foarte bine pălăriuțele de la ciuperci și le vom așeza într-o tavă uscată (nu este nevoie să ungem tava cu absolut nimic. Ciupercile conțin o cantitate mare de apă ce va fi eliberată în tavă în timpul preparării.).

      În a doua etapă, în pălăriuțele ciupercilor vom adăuga cubulețe de șuncă de Praga (se poate adăuga și altceva: mușchi țărănesc, salam, etc.). Peste acestea, vom adăuga o feliuță de cașcaval, nu foarte groasă, care să acopere în întregime pălăriuțele de ciuperci. Se poate adăuga puțin piper, busuioc sau alte condimente, după gust. Eu le prefer simple.

      După ce terminăm de așezat feliile de cașcaval peste toate ciupercuţele, sunt gata pentru a fi introduse în cuptor la foc mic. În funcție de cât de performant aveți cuptorul, prepararea lor va dura între 15 și 30 de minute. Când sunt gata, ciupercile devin gri, iar pe fundul tăvii se poate observa apă eliminată de acestea în timpul preparării, iar cașcavalul de deasupra devine auriu.

      Poftă bună!

      Pentru că… fetele se relaxează cu stil!


Vă aștept și pe facebook!

Un comentariu:

  1. Asta e una dintre cele mai bune mâncăruri pe care le-am gustat vreodată. :X

    RăspundețiȘtergere